GreenValley

digitblog

Hogyan válasszunk tárhelyet weboldalunk számára?

Hogyan válasszunk tárhelyet weboldalunk számára?

A megfelelő tárhely szolgáltató, ill. tárhely csomag kiválasztása az egyik legfontosabb döntés egy weboldal létrehozásakor. Egy honlap stabil, biztonságos és költséghatékony is kell legyen egyszerre, ami nagy részt a tárhely szolgáltatótól függ. Az sem elhanyagolható tényező, hogy egy szolgáltató mennyire teszi egyszerűvé a felhasználói számára a honlapok létrehozását és karbantartását: milyen webadmin szoftvert használ, van-e automatikus script telepítés, mennyire segítőkészek, stb.

A tárhely szolgáltatás jó üzlet, mivel minden honlapnak szüksége van szerverre. Ennek köszönhetően nagyon sok szolgáltató jelent meg a piacon, és hatalmas konkurencia alakult ki ebben az üzletágban. Az online fizetési módszereknek köszönhetően pedig ma már nem jelent problémát egy külföldi (pl. Egyesült Államokbeli) tárhely bérlése sem, sőt a legtöbb esetben gyorsabb az ügyintézés, mint itthon. Ez pedig csak tovább növeli a konkurenciát a szolgáltatók között, aminek az egyértelmű nyertesei a felhasználók.

Egy átlagos webhely számára dedikált szervert bérelni, vagy vásárolni pénzkidobás lenne. Egy gyenge vagy túlságosan korlátozott tárhely csomag esetén pedig, a honlapunk gyakran fog szünetelni, vagy pedig túlságosan lassú lesz. Ezáltal látogatókat, vagyis ügyfeleket veszítünk. Egy átlagos weboldal számára tökéletes lehet egy megosztott tárhely (shared web hosting), viszont ezek között is vannak olcsóbb és drágább csomagok, akár ugyanazon a szolgáltatón belül.

Az elsődleges szempont, amikor tárhely csomagot választunk, az, hogy megkapjunk mindent, amire szükségünk van. Ellenőrizzük a következőket:

-Hány domain nevet üzemeltethetünk? Egyes szolgáltatók korlátozzák a tárhelyhez rendelhető domain nevek számát. Amennyiben több honlapot fogunk üzemeltetni, figyeljünk erre.

– Van-e e-mail, adatbázis hozzáférés, vagy FTP korlátozás? Érdemes odafigyelni erre is, egyes esetekben korlátozzák az e-mail küldést, vagy a létrehozható adatbázisok számát.

– Milyen webtárhely modulok vannak? A legtöbbet használt programozási modul a php nyelv és a MySQL adatbázis, ez ma már szinte minden szolgáltatónál alap. Nem árt viszont meggyőződni arról, hogy honlapunknak lesz-e szüksége más modulokra is, (perl, ruby stb.) és olyan csomagot választani, amelyekben ezek megtalálhatóak.

– Milyen szolgáltatásokat tartalmaz még a csomag? (automatikus biztonsági mentés, éjjel-nappali szupport, spam és vírus szűrés, scriptek, marketing bónuszok stb.)

Amennyiben több szerver erőforrásra van szükségünk, különböző programokat, komplexebb algoritmusokat szeretnénk futtatni, esetleg nagy látogatottságú honlappal rendelkezünk, ez esetben szükségünk lesz egy szerverre. Bérelhetünk dedikált, vagy virtuális szervert is, az utóbbi előnye a kedvezőbb ár.
Érdemes arra is figyelni, hogy ha nincs kedvünk az adminisztrációs feladatok ellátásához, mint pl. a szoftver frissítések telepítéséhez, akkor „fully managed” szervert válaszunk. Ez esetben a szolgáltató fogja elvégezni ezeket a feladatokat.

Az ingyenes tárhelyek nem túl megbízhatóak, és nem is túl biztonságosak. Mivel nem fizettünk érte, a szolgáltató bármikor törölheti az adatainkat. Erre általában sor is kerül akkor, ha egy honlap túlságosan leterheli a szerverüket (pl. túl nagy forgalom esetén), vagy ha sokáig egyáltalán nem kap forgalmat.
Általában alacsony az uptime, és könnyen megeshet, hogy az oldal napokig nem lesz elérhető. A szigorú korlátozás mellett, néha még a szolgáltató hirdetéseit is kénytelenek elviselni a felhasználók.

A legjobb,ha meghallgatjuk a webfejlesztő tanácsát,akinek vannak gyakorlati tapasztalatai e téren. Nem biztos,hogy a legolcsóbb lehetőséget javasolja,mégis érdemes fontolóra venni.

Mi a GreenValley Digital Agency csapata a https://tarhely.eu/ tárhely szolgáltatót ajánljuk. Több éves tapasztalatunk van az említett szolgáltatóval, minden tekintetben megfeleltek igényeinknek.

Látogasson el weboldalunkra,ahol több érdekes cikket is olvashat webfejlesztés témában.

Üdvözlettel: GreenValley Digital Agency csapata

link: https://greenvalley.hu/Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

GreenValley

Digital solutions

  • +36 30 200 9332
  • hello@greenvalley.hu